Kuldrag till traktor och grävmaskin - lär dig mer!

Gustaf Karlsson

Allt fler upptäcker fördelarna med kuldrag. Hitchkroken som varit dominerande i Sverige är inte konstruerad för att klara lasterna som uppstår i dagens effektstarka traktorer och tunga redskap/vagnsekipage och flera allvarliga olyckor har inträffat. 

Olika typer av kuldrag

Det finns flera olika typer av kuldrag med automatisk eller manuell låsning. Båda har sina fördelar, men de med manuell sprintlåsning (som på bilden) är en säker konstruktion. 

kuldrag med sprintlåsning

Hitta det som passar till din befintliga traktor

Ofta kan man utan ombyggnation anpassa sin traktor så att man kan koppla redskap med kuldrag. Genom att lossa hitchmodulen, kan man på samma sätt som man byter till jordbruksdrag, byta till ett säkert kuldrag. Det gör att du kan fortsätta använda hitch där det är lämpligt, men samtidigt nyttja kuldrag med nyare redskap och större laster.

Slitageindikator för extra trygghet

För dig som kör mycket med kuldrag och stora laster, rekommenderar vi att du kontrollerar slitaget med nedanstående slitageindikator. Med denna ser du hur mycket kuldraget nötts och om det är dags att byta. Byt i tid innan det blir glapp som sliter på utrustning, och framförallt innan det blir osäkert. Du hittar den här.

slitageindikator k80 scharmuller

Kuldrag till grävmaskiner och andra användningsområden

Allt fler entreprenadmaskiner utrustas med kuldrag och det finns universallösningar för både maskin och vagn. Det ger en smidig, prisvärd och säker lösning för dig som ofta kör schaktmassor och redskap efter din grävare.

Exempel på lämpligt kuldrag och handske ser du nedan, klicka på bilderna för att komma till respektive produktsida. 

 

Bultbart kuldragBultbar kulhandske k80

Vi på Kespa har kuldragen du behöver

På kespa.se hittar du antingen under "Övriga reservdelar\Kuldrag" eller under respektive modell kuldrag, med dimensioner och kollar du sedan under "Passar till" så ser du om de passar din modell.