Svetsplattor till kuldrag och kulhandskar

Svetsplattor till kuldrag och kulhandskar

Gustaf Karlsson

Allt fler upptäcker fördelarna med kuldrag istället för hitch eller av gaffeltyp med sprint. Man får en säkrare tillkopplng som klarar dagens laster bättre, samtidigt som komforten påverkas genom att glapp som ger ryckighet försvinner. 

Kuldrag med kassett

 Kuldrag finns både i utförande där de placeras i en befintlig hylsa eller kassett, t.ex. på en traktor som redan har möjlighet att byta mellan olika typer av drag. Men allt fler vill kunna använda kuldrag för andra applikationer och då behövs andra lösningar.

Kuldrag K80 70x70  av  Kespa AB Kuldrag 5949

Svetsplattor och skruvplattor för bultbara kuldrag och kulhandskar

I det fall man inte har en färdig kassett, utan vill fästa ett kuldrag på t.ex. en grävmaskin är det vanligt att fästa på schaktbladet. Det gör det enkelt att koppla på och av en vagn. Vissa grävmaskiner har bulthål i bladet som kan passa, men i andra fall krävs en svetsplatta eller skruvplatta. Vi har svets- och skruvplattor med olika hålbilder passande till merparten av våra bultbara drag. Du hittar alla här.

K80 kuldrag bultbart M20 140x80  av  Kespa AB Kuldrag 6041

Den andra applikationen kan vara när man har en befintlig vagn eller ett redskap som ska anpassas för att kunna montera en kulhandske. Då kan också en svetsplatta användas. 

Kulhandske K80 110x100 M16  av  Kespa AB Kulhandske 5974

Vissa redskap, t.ex. från Väderstad, är ofta förberedda och har ett bultbart drag. Om man vill byta till kuldrag där, kontrollera hålbild och hitta rätt drag för dig. Våra leverantörer är trygga leverantörer såsom Scharmüller och Walterscheid.

Värt att tänka på

Tänk på att kontrollera hur du får belasta din maskin när du ändrar drag. Dragen är ofta typade för en viss last (specifikationer finns ofta hos tillverkarna), men hur det ser ut i det specifika fallet påverkas av din maskin och hur du monterar. Tänk alltid på säkerheten först.