Vilket drag ska du välja till din vagn eller redskap?

Vilket drag ska du välja till din vagn eller redskap?

Fredrik Elner

När det är dags att välja drag till din vagn eller redskap är det viktigt att tänka på vilken typ av arbete du utför och vilka specifika behov du har. Ett passande drag kan göra stor skillnad för både arbetsflöde och hållbarhet. Vi erbjuder ett brett sortiment av drag som passar de flesta typer av efterfordon inom entreprenad och jordbruk. Från klassiska drag med bult och sprint till moderna och effektiva lösningar som K80-draget – här går vi igenom vad som skiljer dem åt och hjälper dig hitta det drag som passar just dina behov.

Dragögla – En tidlös klassiker

 

 

Dragögla 50 mm roterbar med fläns 145x145 M20  av  Kespa AB Dragögla 7295

Dragöglan är en av de mest använda och pålitliga varianterna. Den är mångsidig och finns i olika storlekar, från 40 mm och uppåt, vilket gör den lämplig för en rad olika redskap och vagnar. För dig som arbetar i tuffare miljöer, som i skogen eller på kuperade fält, finns även roterande dragöglor som tillåter större rörelsefrihet och minskar risken för skador på redskapet. En roterande dragögla kan vara särskilt användbar vid skogsbruk, där ojämn mark och tuffa förhållanden kräver extra flexibilitet.

Dragöglor är kända för sin robusthet och enkelhet, vilket gör dem till ett populärt val när du behöver en enkel men hållbar lösning. Den låga komplexiteten gör dem också lätta att underhålla och byta ut vid behov.

Dragögla DBE 190 VBG 57,5 mm med fläns 160x140 M16  av  Kespa AB Dragögla 7333

Dragöglor från VBG är ett självklart val för den som även drar lastbilssläp. Denna variant är känd från lastbilsindustrin och är byggd för att klara av höga dragvikter, vilket gör den idealisk för tunga transporter. Om du ofta växlar mellan att dra jordbruksredskap och lastbilssläp kan detta vara ett bra alternativ, eftersom du får en enhetlig lösning som fungerar i båda sammanhangen.

Men det är viktigt att tänka på att VBG-dragöglor främst är designade för att användas på vägar. De kan hantera stora belastningar, men om du arbetar mycket på ojämn terräng, som på fält eller i skogen, finns det andra dragtyper som kanske passar bättre.

  

Kulögla - För dig som vill minska slitaget

En kulögla är en variant av den klassiska dragöglan, men med en extra funktion som gör den mer exakt och hållbar. Istället för att ha ett fast hål som i traditionella dragöglor, sitter hålet här i en kula som tillåter större rörelse. Denna konstruktion minskar slitage både på draget och på fordonet, eftersom kulan kan röra sig och därmed jämna ut påfrestningarna vid dragning.

Det här är ett bra alternativ för dig som vill ha längre hållbarhet på ditt drag, särskilt om du ofta drar tunga laster eller arbetar i miljöer där slitage kan vara ett problem. Kulögla är också ett populärt val för de som vill ha en stabil men ändå flexibel lösning som klarar av att hantera rörelser utan att slitas ut snabbt.

K80 - den moderna lösningen för glappfri koppling

Kulhandske K80 145x145 M20 Typgodkänd.  av  Kespa AB Kulhandske 6065

K80-draget är ett allt mer populärt alternativ och på stark framväxt inom både entreprenad och jordbruk. Detta drag bygger på samma princip som de drag vi ser på personbilar, men med en betydligt större kula – 80 mm i diameter jämfört med de 50 mm som är standard för bilar. Den stora fördelen med K80 är att det ger en helt glappfri koppling, vilket minskar slitage och ger en smidigare körning även vid tunga laster.

Till skillnad från vanliga kuldrag, där låsmekanismen sitter på släpet, har K80-draget sitt lås på dragfordonet, vilket ytterligare bidrar till att minska glapp och öka precisionen i kopplingen. Detta är ett perfekt val för dig som vill ha en mer hållbar och exakt lösning som kan hantera stora belastningar utan att kompromissa på stabilitet.

K80 passar särskilt bra för frekventa och tunga dragningar där traditionella drag med ögla och sprint kan börja slitas snabbt. Genom att välja K80 får du en produkt som både sparar tid och pengar på lång sikt genom att minska underhåll och byten.

 

Vilket drag passar dig?

När du väljer rätt drag är det viktigt att tänka på vilken typ av arbete du utför, samt vilken terräng och belastning du brukar arbeta med. Dragöglor är robusta och pålitliga, medan kulöglor och K80 erbjuder mer exakta och slitstarka lösningar. Om du ofta arbetar i tuff terräng, eller om du drar lastbilssläp, finns det specialiserade drag som kan vara bättre lämpade för just dina behov.

Behöver du hjälp att hitta det perfekta draget till ditt fordon eller redskap? Tveka inte att kontakta oss – vi hjälper dig gärna att välja rätt produkt som passar dina specifika krav.