Vad är det som gör ett filter bra för din traktor och hjullastare?

Vad är det som gör ett filter bra för din traktor och hjullastare?

Gustaf Karlsson

Valet av filter är av stor vikt för livslängden på din maskin. Filtret, oavsett om det är oljefilter, bränslefilter, hydraulfilter eller luftfilter finns till för att skydda din maskins komponenter från orenheter som kan uppstå. Orenheter kan vara små partiklar som kommer från orena förhållanden vid tankning, hantering av oljepåfyllning eller från t.ex. hydraulkopplingar. Lantbrukets maskiner är särskilt utsatta pga miljön de används i samt med tanke på de olika externa enheter såsom redskap och vagnar som kopplas till och från.  

Mer än bara filterpapper!

Ett bra filter är tillverkat med precision. Det har ett filtermedia, ofta ett filterpapper, som är val avvägt för att släppa igenom oljan som ska renas med tillräckligt flöde, utan att smuts och partiklar följer med. Ofta ligger diskussionen kring hur mycket filterpapper som används, men det är mer komplext än så. Backventiler finns ofta i oljefilter som ger motorn ett garanterat oljetryck redan från start, passformen och kapaciteten är andra aspekter.  

Utsätter du dig för hälsofaran?

Utöver att skydda fordonets tekniska delar finns filter för att skydda dig som förare. Ett hyttfilter som suttit för länge kan vara hälsovådligt då det kan finnas kvalster och mögel som får fäste över tid. Då har filtret snarare blivit en hälsofara en snarare än något som renar din inandningsluft. Flera av våra kunder uppger att de byter hyttfiltren mellan varje serviceintervall (dvs 2 ggr per år) av just denna anledning. För särskilda applikationer såsom sprutning med bekämpningsmedel finns filter med aktivt kol som renar genom att ”binda” partiklar i filtret för att se till att de inte hamnar i dina lungor. 

Kespa har bara filter från proffs!

På Kespa är vi noggranna och använder bara leverantörer som har förtroendet att vara OEM-leverantörer. Det innebär att de levererar till traktorfabriker såväl som till fordon av andra slag. Vi väljer att sälja det filter som filtertillverkaren själv anger är motsvarande eller bättre än det filter som sitter som original från fabriken. Filtertillverkaren är ofta den som rådger och även utvecklar de filter som sitter som original, de sitter på kunskapen, och är de vi lutar oss mot.